SZEKSZÁRD ZÖLDVÁROS

Hely
Szekszárd Megyei Jogú Város
Típus
koncepcióterv
Év
2018
Megbízó
Szekszard MJV Önkormányzata
Szerep
generál tervező

A TOP Zöldváros forrása a Modern Városok Program finanszírozási kerettel együtt Szekszárd történelmi lehetősége. Ekkora forrás a településfejlesztésre feltehetően még sokáig nem áll majd rendelkezésre. A pillanat jelentőségét növeli, hogy abban az időszakban van lehetőség a város fejlesztésére, amikor a Szekszárdi borvidék fejlődése találkozott a hazai minőségi gasztronómiai forradalommal, a Paks 2 beruházás pedig várhatóan a város lakosságszámát fogja stabilizálni-kis mértékben növelni, multikulturális hatással.

A tervezés TOP zöld város kialakítása keretében zajlott, ennek ellenére - mind tartalmában, mind kötségvonzatában - túllépett azon. A pályázati források így (a tervezett beavatkozások egy részére) felhasználhatók, de más (részben pályázati) források is bevonhatók a Belváros (egészében átgondolt) fejlesztésére.

KONCEPCIÓ

A tervezési terület gerince a megújult Béla király tér (történelmi igazgatási központ) – Garay tér (történelmi belváros, magas minőségű szolgáltató utca) és a buszpályaudvar között húzódó gyalogos tengely. A tengely számos megyei léptékben is jelentős igazgatási-oktatási- kulturális intézményt, munka- és lakóhelyet, parkokat fűz fel egy fontos tömegközlekedési csomóponttal.

A koncepció fő eleme a tengely térépítészeti megerősítése, a történelmi főutca kiterjesztése, valamint önálló arculatának megteremtése. Az egyes szakaszok közötti kapcsolat erősítésével (technikailag a gyalogátkelők szélesítésével és valós használathoz igazításával) a szakaszok egyben-használhatósága javul. Ezen túlmenően javasolt a látvány-hangulat egyedivé tétele is. Ennek leghatékonyabb eleme (ez egyben a Belváros egészének egyediségéhez hozzájárul) az éjszakai látvány karakterének megkomponálása. Ez történhet színes fényekkel, vagy egyedi lámpatestekkel, javasolt megoldás valamilyen forma (pl. platán levelek) vetítése a sétány burkolatára.

A főtengely, megújításának második rétege a gerinc közvetlen környezetének megújítása is. A tengelyre fűzött terek, parkok (Kiskorzó tér, Prométheusz park – „160-as előtti tér”, Luther tér) minőségi megújítása biztosítja a központi beavatkozás területi beágyazódását. A beavatkozások harmadik rétege a környező városi szövetbe benyúló csápok rendszere. Ezek megújítása tovább erősíti a beavatkozások városi integrációját. Ezek a helyszínek (Széchenyi utca déli oldalának járdája, Találka tér, Arany János utca északi oldalának járdája, déli lakótelepi gyalogos tengely, Wosinszki Mór utca) használata a főtengelyhez képest alacsony, ugyanakkor így is sok embert érnek el, a központi terület felújításához méltó rávezető utakat biztosítanak. A negyedik beavatkozási csoport a kiegészítő elemeket jelenti. A Szent István tér és Hunyadi János utca forgalmi rendjének modernizálása erősíti az út városi karakterét, ezzel együtt számos parkolóhelyet hoz létre. A Találka téri és a lakótelepeken javasolt parkoló fásítás javítja a területek klimatikus viszonyait, növelik a használat komfortját, a lakóingatlanok értékét.